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Clients 
with 
Diminished 
Capacity
(Rule 1.16)

Question #1:

Am I required  under the 
disciplinary rules to take action to 
have a guardian appointed or seek 
other protective orders if I 
reasonably believe that my 
client’s capacity to make 
adequately considered decisions 
in connection with a 
representation is diminished?

YES or NO
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Answer:

NO

Rule 1.16(b)
You may take “reasonably necessary 
protective action” only if
1. there is a risk of substantial physical, 

financial, or other harm unless action 
is taken, and

2. the client cannot adequately act in 
their own interest.

Absent 1 and 2, in this circumstance 
you shall, as far as reasonably possible, 
maintain a normal client-lawyer 
relationship with the client. (1.16(a))

3

What is 
“reasonably 
necessary 
protective 
action” under 
part (b)?

Such action may include, but is not limited to:

• consulting with individuals or entities that 
have the ability to take action to protect the 
client; 

• seeking the appointment of a guardian ad 
litem, attorney ad litem, amicus attorney, or 
conservator;

• submitting an information letter to a court 
with jurisdiction to initiate guardianship 
proceedings for the client; and

• disclosing the client’s confidential 
information to the extent you reasonably 
believe is necessary to protect the client’s 
interests.
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Clients with 
Diminished 
Capacity
(Rule 1.16)

Question #2:

Under the new Rule, if I believe 
the client’s capacity to make 
decisions in connection with a 
representation is diminished,  but 
I don’t believe I need to take 
“protective action”, I can have a 
family member participate in 
attorney-client discussions to 
assist my client.

TRUE or FALSE
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Answer:

TRUE

The client may wish to have family members or other persons, 
including a previously designated trusted person, participate in 
discussions with the lawyer

You must still keep the client’s interests foremost and only look 
to the client, not the family members or other persons, to make 
decisions on the client’s behalf. 

As part of the client in-take process, lawyers may wish to give 
new clients the opportunity to designate trusted persons who 
may be contacted by a lawyer if special needs arise. 

Any such procedure should provide sufficient information for 
the client to understand and confer with the lawyer about the 
designation of a trusted person.

In matters involving a minor, whether the lawyer should look to 
the parents as natural guardians may depend on the type of 
proceeding or matter in which the lawyer is representing the 
minor.

Comment 4 to Rule 1.16
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My client and I can contract for whatever we can 
agree on – right?

Family law clients are not necessarily sophisticated consumers of legal 
services

Usually it is a one-time representation 

They may have never dealt with contracts for legal services before

The fee agreement will be interpreted by any Court against the 
drafter i.e. the lawyer
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Fee 
Agreements: 
Just Another 
Contract?

Question #3:

My fee agreement can 
require the client to pay for 
my time if I have to file a 
motion to withdraw or have a 
hearing on it.

TRUE or FALSE?
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Answer:

FALSE

You cannot charge the client for preparing and 
prosecuting a motion to withdraw. 

You cannot charge the client for time spent 
gathering the file or anything else associated with 
ending the representation.

Once you decide to withdraw you are likely adverse 
to the client—so tread carefully.

From LEE V. DANIELS, 264 S.W. 3d 273, (Tex. App.—San Antonio 
2008):

No lawyer could form a reasonable belief that time 
spent adversarial to the client and in pursuit of the 
lawyer's own interests is the rendering of  ’”legal 
services” for the client. Thus, no lawyer could form a 
reasonable belief that fees incident to such time 
spent were reasonable. 

WHY?
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Fee 
Agreements: 
Just Another 
Contract?

Question #4:

Attorney-client fee 
agreements are 
privileged.

TRUE or FALSE?
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Answer:
FALSE

• Fee agreements are generally discoverable and not protected by the 
attorney-client privilege if a party seeks attorneys’ fees. (Jim Walter Homes, 
Inc. v. Foster, 593 S.W.2d 749, 752 (Tex. Civ. App.—Eastland 1979, no writ). 

• “[T]he attorney client privilege does not encompass such nonconfidential 
matters as the terms and conditions of an attorney’s employment, the 
purpose for which an attorney has been engaged, or any of the other 
external trappings of the relationship between the parties.” (Duval Cnty. 
Ranch Co. v. Alamo Lumber Co., 663 S.W.2d 627, 634 (Tex. App.— Amarillo 
1983, writ ref’d n.r.e.). 
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Trust Account Issues: 

12

COLLIN COUNTY FAMILY LAW SECTION CLE 10 27 22 (C) JEANNE M. HUEY 2022



10/31/22

7

Client Trust 
Accounts

Question #5:

I can transfer money from a client trust 
account only after (1) the invoice is sent and 
received by the client and (2) I have notified 
the client that I am making the transfer.

TRUE or FALSE?

13

Answer:
FALSE
It is a three step process: Clients 
must have a chance to review the 
invoice and only in the absence of 
a dispute (after the client has a 
reasonable time to review) may the 
lawyer withdraw funds from the 
Trust Account.

(Comment 2 to Rule 1.14) 
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Hey Facebook
Group – I Have a 
Case Where…”

15

Rule 1.05: 
Confidentiality 

Question #6:

You encounter a unique situation that 
you would like to ask other lawyers 
about. Can you post a “scenario” 
asking other lawyers about your case 
without using client names or court 
information without violating Rule 1.05 
(confidentiality)?

YES or NO?
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Answer:

YES,
BUT . . .

Texas Ethics 
Opinion 673

•Careful thought is required

•What we can and cannot say without 
revealing client confidences is 
actually very limited

•Questions about a statute or the law 
itself are safer

•Usually those are not the kinds of 
questions we want to discuss--so be 
cautious!

•The lawyers with the most expertise 
are also those most likely to be our 
opponents

17

Preamble to 
the Rules:
As a representative 
of clients, a lawyer 
performs various 
functions:

Advisor
Advocate
Negotiator

1. As advisor, a lawyer provides a 
client with an informed understanding of 
the client's legal rights and obligations and 
explains their practical implications. 

2. As advocate, a lawyer zealously 
asserts the clients position under the rules 
of the adversary system.

3. As negotiator, a lawyer seeks a 
result advantageous to the client but 
consistent with requirements of honest 
dealing with others.
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Advocating 
with Zeal…

Question #7:

I just learned that my client changed the 
date on an email that I offered into 
evidence to make it look like it was sent 
after instead of before an important event 
in the case. When I find out what he has 
done, my client orders me not to tell the 
Judge or opposing counsel. Can I follow 
my client’s orders? 

YES or NO?
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ANSWER:

NO

Duty of Candor to 
the Tribunal 
(Rule 3.03)

RULE 3.03 
(b) If a lawyer has offered material evidence and comes to know
of its falsity, the lawyer shall make a good faith effort to
persuade the client to authorize the lawyer to correct or
withdraw the false evidence. If such efforts are unsuccessful, the
lawyer shall take reasonable remedial measures, including
disclosure of the true facts.

COMMENT 8
When a lawyer learns that the lawyer’s services have been improperly
utilized in a civil case to place false testimony or other material into
evidence:

• the lawyer must disclose the existence of the deception to the court or
to the other party, if necessary rectify the deception. See paragraph (b)
and Rule 1.05(h). See also Rule 1.05(g).

• Such a disclosure can result in grave consequences to the client,
including loss of the case and perhaps a prosecution for perjury.

• The alternative is that the lawyer would be aiding in the deception of
the tribunal or jury, thereby subverting the truth-finding process which
the adversary system is designed to implement. See Rule 1.02(c).

• Furthermore, unless it is clearly understood that the lawyer will act upon
the duty to disclose the existence of false evidence, the client can
simply reject the lawyer’s advice to reveal the false evidence and insist
that the lawyer keep silent. Thus the client could in effect coerce the
lawyer into being a party to fraud on the court.
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During 
Discovery…

Question #8:

My client lied to the opposing 
counsel during her deposition. Do I 
have a duty to correct the lie?

YES or NO?

21

Answer:

NO

Texas Ethics Opinion 692 
(Oct. 2021)

A lawyer does not have a duty 
to correct intentionally false 

statements made by the client 
while being cross-examined 

by the opposing party’s 
counsel during a 
deposition. BUT: 

-the lawyer should urge the 
client to correct the false 
statements, including by 

explaining the potential civil 
and criminal ramifications of 

false testimony.

-If the client refuses, the 
lawyer may (but is not 

required to) withdraw from 
the client representation if 

permitted by the Rules.

-If the lawyer does not 
withdraw, the lawyer is not 

required to disclose the 
true facts 

-The lawyer may not use the 
false deposition testimony 
in any way to advance the 

client’s case.
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QUESTION #9 
METADATA

Scenario: Lawyer 1 sends a proposed settlement
agreement to opposing counsel (OP). She asks for
him to send revisions in a red-line word document
for ease of review. Two days later OP sends Lawyer
1 his revisions in a Word document. Lawyer 1 then
“mines” the document for metadata and finds
privileged comments between OP and his client
within the metadata.

23

TRUE OR FALSE?

NEITHER LAWYER 1 
NOR OPPOSING 

COUNSEL VIOLATED 
ANY DISCIPLINARY 

RULE

24
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FALSE
OPPOSING COUNSEL VIOLATED THE DISCIPLINARY RULES. 

The Rules require lawyers to take reasonable measures to avoid the 
transmission of confidential information embedded in electronic documents, 
including the employment of reasonably available technical means to 
remove such metadata before sending such documents to persons other 
than the lawyer’s client. 

The Texas Rules do not prescribe a specific course of conduct for a 
lawyer who receives confidential information like this from another lawyer 
outside of the discovery process that the receiving lawyer believes was 
inadvertently transmitted. 
Texas Ethics Opinion 665
TDRPC 1.05 
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WARNING

Texas lawyers who are admitted to practice or 
who are appearing pro hoc vice in another 
state or in Federal Court in the 5th Circuit (who 
follows the ABA Model Rules) should know 
that nearly every other state has adopted 
some version of ABA Model Rule 4.4(b) which 
requires a lawyer who inadvertently receives 
such information to act by promptly notifying 
the sender.

ABA MODEL RULE  4.4(b) 
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QUESTION # 10

TRUE OR FALSE:

The Americans with 
Disabilities Act 
requires that my law 
firm’s lobby be 
wheelchair 
accessible
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TRUE
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Jeanne M. Huey
www.hunthuey.com

www.legalethicstoday.co
m

www.accessdefense.com
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